We Now Ship to 196 Countries Worldwide! Order Online, Call Sales on (844) 825-7612 or visit/call your local ModShop Store.

Contemporay Green Cast Project, Japan

Posted on: July 23rd, 2012 by ModShop
Bookmark and Share

Tok

yo and Paris-based design studio Kengo Kuma and Associates have designed the Green Cast project. Completed in 2011, the small contemporary building is located in Odawara, Japan.

According to the architects: “The façade of the contemporary Japanese building is covered with planters made of aluminum die-cast panels, which provides space for facilities. The three (up to six) aluminum panels, which also form planters, are made in monoblock casting. Each panel is slanted, and its surface appears to be organic, of which cast comes from decayed styrene foam. Equipment such as watering hose, air reservoir for ventilation and downpipes are installed behind the panels so that the façade can accommodate a comprehensive system for the building.”

Bookmark and Share

Stunning Wave House, Turkey

Posted on: July 23rd, 2012 by ModShop
Bookmark and Share

Istanbul-based architect/brand strategist Gunes Atakan Peksen has designed the gorgeous concept Summer House in Turkey.

According to the architect: “Summer house concept of a wave form abstraction covers an individual lifestyle.

Peksen tells us “The starting point of this contemporary Turkish house is more than shaping the form itself. It is shaping the life in it. Enjoyment should be in every scene that memory in your mind about this getaway by catering your taste and shape the details with their own stories.

“Additionally, outline of the concept is formed by individuality and simple contrasts that complete themselves.

Initially, the form is captured by a movement. And, although this monochromatic form suggests introversion, it has large openings with great views which complete the colours in the scene with the help of simple furniture selection.

“Moreover, the aquatic theme is completed by the solid wave form and the pool which emphasises refractions of water over the form’s fragments.

“And finally, even though the project offers an individual lifestyle, it also represents a dream that we all share.”

We love the concept and design of this contemporary Turkish property. Let’s hope it becomes reality soon.

 

Bookmark and Share

The Luxurious Dream Downtown Hotel, New York

Posted on: July 12th, 2012 by ModShop
Bookmark and Share

Dream Downtown Hotel is a boutique hotel in the Chelsea neighbourhood of New York City.

The 12-storey luxury New York hotel building includes 316 guestrooms, two restaurants, rooftop and VIP lounges, outdoor pool and pool bar, a gym, event space, and ground floor retail.

The stunning New York luxury hotel was designed by New York-based architects Handel Architects.

According to the architects: “Originally designed for the Maritime Union in 1966, the building was converted into a luxury New York hotel, which created design opportunities as well as constraints. The original façade was punched with porthole windows to express the maritime program, and these were kept and expanded upon. The portholes became central to the design and the surreal quality they create. The original through block building offered limited possibilities for natural light, so four floors were removed from the center of the building, which created a new pool terrace and beach, new windows and balconies for guestrooms, along with two new floors of guestrooms on the southern portion of the building. To the north, a glass enclosed roof-top lounge and terrace was created. The glass bottom pool, dotted with portholes of its own, allows guests in the lobby glimpses through the water to the outside (and vice versa), and connects the spaces in an ethereal way. Light wells framed in teak between the lobby, pool and lower levels allow the guest to be transported between spaces. Two hundred hand blown glass globes float through the lobby and congregate over The Marble Lane restaurant filling the space with a light cloud.”

Bookmark and Share

A Modern Heavy Metal Property, Missouri

Posted on: July 12th, 2012 by ModShop
Bookmark and Share

Kansas City-based design studio Hufft Projects has designed the Heavy Metal house. Completed in 2010, this single-storey, contemporary property can be found in Joplin, Missouri, USA.

According to the architects: “Glass, steel, and concrete come together on this residence in a sophisticated composition of modern proportions and elegant detail. Aptly named Heavy Metal, this steel clad private contemporary Missouri property sits on eight acres of heavily wooded terrain. The skin is a layered facade of glass and perforated steel with large glass openings placed in strategic locations to capture the beautiful and rugged landscape.

“Where required, these openings are shielded by approximately two hundred unique 4’ x 10’ cold rolled steel panels.  Each panel has a custom perforation pattern which is determined by a complex process that takes into account solar gain, varying levels of transparency and privacy needs. to make this the perfect contemporary Missouri property.”

Bookmark and Share

Contemporary Long Studio, Fogo Island

Posted on: July 12th, 2012 by ModShop
Bookmark and Share

Bergen-based design studio Todd Saunders have completed the Long Studio project. Completed in 2010, the contemporary building can be found on Fogo Island, Newfoundland, Canada.

The Shorefast Foundation and the Fogo Island Arts Corporation  commissioned Todd Saunders to design a series of six artists’ studios on various Fogo Island locations. The organisation is committed to preserving the Islanders’ traditions and aims at rejuvenating the island through the arts and culture.

According to the architect: “The solitary, off-the-grid Long Studio, Located near the Newfoundland community of Joe Batt’s Arm hovers on a series of stilts that lifts the structure above the ground to frame a view of the North Atlantic Ocean.

“Todd Saunders, as an insider to the Newfoundland psyche, has also brought an outsider’s design sensibility to the table in his design of the six studios for the Fogo Island Arts Corporation. A fresh approach grounded by his astute observations and memories of this place. As a result, the project seems strangely familiar.

“They fit the landscape, in the case of the Long Studio, its form seems to trace the gentle slope of the bedrock, as its hundred-foot long south elevation, an uninterrupted expanse of rough-sawn spruce planks, rises towards the sea. The project’s robust architectural character certainly resonates with the sensibility of this place. It has a duel character as a viewing device that frames the landscape, the sea or a cloud overhead, as well as, an introverted place of repose for the artistic soul – a well-insulated industrial object designed to weather any storm. As a further study of contrasts, all the exterior surfaces of the contemporary Canadian building are clad with pre-finished rough-sawn, pine planks stained black to counter the interior that is lined in its entirety with smooth planks of wood that are painted white. A three foot wide zone to the left of the entry area is filled with mechanical equipment, storage areas, a water tank, a compost toilet, a sink, a shower, a kitchenette, an eating area, a wood-burning stove, and a ladder that leads to an elevated sleeping loft, for the occasional overnight stay.

“The overall tube-like structure, clipped at both ends at a forty-five degree angle, forms a parallelogram in which an angular geometry zigzags throughout its length. Saunders has carefully choreographed a sequence of events that responds to the seasons, given the contemporary Canadian studios will be used spring, summer and fall. It begins with a covered exterior entry area that provides a degree of shelter from the rain and wind. This entry zone then mutates into an exposed exterior patio, a notch in an otherwise uninterrupted black box, that faces south to capture the sun. The last zone is a fully enclosed, insulated workspace, designed to filter light and direct views.”

Bookmark and Share
Back to the top